Tarinoita, tuotoksia ja tunnelmia Boheemilta Verstaalta

lauantai 20. lokakuuta 2012

Syksyn Teema - Rousseaun Puutarhassa


Viimesyksyinen vierailu Monsieur Rousseaun Puutarhassa Ranskan Ermenonvillessa oli filosofisen esteettinen ja inspiroiva Elämys vailla vertaansa. Tuosta upeasta luonnollisesta taideteoksesta, "maanpäällisestä paratiisista" kumpuaakin SatuVerstaan Syysteema ja myös syksyn myötä valmistuvat tuotteet ovat saaneet paikasta innoituksensa.


Rousseaun Puutarhassa kenties kauneinta on luonnon ja ihmisen rakentaman välillä vallitseva sopusointu ; Siellä ihmiskäsi ei ole pyrkinyt liikaa dominoimaan luontoa, vaan luonto esittäytyy sykähdyttävän monimuotoisena. Puutarha on ensimmäisiä ranskalaisia Maisema Puutarhoja -  uudenlainen puutarhatyyppi levisi 1700-luvulla Englannista Ranskaan. Kurinalaiset, ihmiskäden muokkaamat ranskalaiset muotopuutarhat saivat hiljalleen väistyä taka-alalle luonnollisemman puutarhamuodin tieltä. Puutarhan rakennuttaja Markiisi Girardin oli Rousseaun hyvä ystävä, oppilas ja lopulta myös työnantaja. Hän rakennutti Linnansa Puutarhan Rousseaun ajatusten inspiroimana. Rousseau vietti Ermenonvillesä viimeiset aikansa Markiisi Girardinin kutsumana ja koki siellä myös elämänsä lopun vuonna 1778. Rousseau haudattiin Ermenonvillen Puutarhaan, taiteilija Hubert Robertin suunnittelemaan hautaan järvessä olevalle pienelle tekosaarelle (Rousseaun maalliset jäänökset siirrettiin kuitenkin 1794 Pariisin Pantheoniin).

Rousseaun hautamuistomerkki taustallaan Ermenonvillen Linna

Rousseaun Puutarha on Unelma Paratiisista - Paratiisi teema oli keskeinen Maisema Puutarhoja suunnitellessa. Rousseaun Puutarhassa valtasi tunne, että olin löytänyt palan etsimääni "Kadotettua Paratiisia" - maanpäällistä Ideaalia. 


2 kommenttia:

  1. Kaunista kaunista...oli ihana syventyöä historiallisiin tunnelmiin näin aamukahvin ääressä: Nyt paluu tähän päivään, ja lapsille aamupalaa..

    VastaaPoista
  2. Rousseaun puutarha on todellakin Kauneudessaan ja myös filosofisuudessaan aivan omanlaisensa...ja kirjoittelen siitä myöhemmin vielä lisää=)

    VastaaPoista