Tarinoita, tuotoksia ja tunnelmia Boheemilta Verstaalta

tiistai 21. helmikuuta 2012

Merkityksellinen Epätäydellisyys

Olen pohtinut pitkään sitä, miten lähes aina tarvitsisi olla jossain asiassa "hyvä" jotain tehdäkseen tai pyrkiä täydelliseen lopputulokseen...silloin ehkä minun ei kannattaisi esimerkiksi ommella lainkaan. Mutta entä jos omaa kuitenkin hirmuisen tahdon ja halun esimerkiksi juuri ommella vaikka ei olisikaan siinä niin hyvä? Eikö ole sallittua olla jossain keskinkertainen, mutta silti toteuttaa sisäistä haluaan asian suhteen?


SatuVerstaan Madamen yksi keskeinen (ja ehkä monesta myös melko erikoinen) idea onkin "Merkityksellinen Epätäydellisyys" - mikään ei ole täydellistä tässä maailmassa ja ehkäpä juuri tässä rehellisessä epätäydellisyydessä piileekin osa kauneuden ytimestä. Olen miettinyt, että epätäydellinen saavutus jopa joskus vaatii enemmän rohkeutta toteuttajaltaan, kuin täydellisyyteen pyrkivä suoritus. Jos kaikessa aina vaaditaan (mahdotonta) täydellisyyttä, ehkä moni hyvä asia jää tällöin toteuttamatta.


Verstaalla tämä aspekti näkyy käytännössä siinä, että mikäli yrittää tehdä *täydellisen* tuotteen, on tuloksena lopulta pelkässtään *prototyyppejä*, eikä siis lainkaan valmiita tuotteita. Mutta mikäli sallii jo alkujaan epätäydellisyyden väistämättömän läsnäolon, voi tuotteesta tulla positiivinen yllätys tekijälleen... Ja vieläpä esineenä kaunis ja persoonallinen yksilö vikoineen kaikkineen. Jos ajattelee esimerkiksi tunnettua Milon Venusta, niin sen kauneus on hyvin epätäydellistä, mikä juurikin on sen suuren tunnettavuuden syy. Jos Milon Venuksella olisi edelleen kädet tallella, harva todennäköisesti tietäisi edes kyeisen veistoksen olemassa olosta...


Kun kerran täydellisyyttä ei tunnetusti voi saavuttaa, niin miksi me pyrimme siihen jatkuvasti elämän eri osa-alueilla? Jos pyrkiikin täydellisyyden sijaan nimenomaan epätäydellisyyteen, voi usein olla positiivisesti yllättynyt lopputuoksesta (täydellisyyteen pyrkivä kun tulee pettymään kaiketi aina!?). Mielestäni kaikkia asioita ei ole aina pakko tehdä taidolla, vaan joskus niitä voi tehdä myös pelkällä tunteella.      

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti